dr. Koós Zoltán

Ortopédia és traumatológia szakorvos

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végeztem, majd rezidens éveimet is itt töltöttem a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinikáján. Közben 2000-ben tanulmányúton jártam az Amerikai Egyesült Államokban, Chicago-ban, Louisville-ben és Los Angelesben.

2002-ben ortopédia szakvizsgát szereztem, majd ösztöndíjat nyertem a Chicago-i Rush Egyetem Ortopédiai Tanszékére, ahol egy évet töltöttem. 2003 és 2005 közt a traumatológia szakvizsgához szükséges 2 éves gyakorlatot a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján töltöttem. A traumatológia szakvizsgát 2006-ban szereztem meg.

2005 júniusában költöztem az Egyesült Királyságba, Angliába és ott megszakítás nélkül 9 évet dolgoztam consultant pozícióban, ami az ott elérhető legmagasabb szakorvosi pozíció. Ezen időszakban szereztem nagy tapasztalatot a korszerű teljes és részleges térdprotézis beültetés, az artroszkópos térd és boka sebészet, valamint a láb- és boka deformitások korrekciós műtéteinek területén.

Angliai karrieremnek több állomása volt, melyek során évente 600-800 műtétet végeztem. 2005-ben a Birmingham Nuffield Hospital-ban térd artroszkópos specialistaként dolgoztam, 2006-ban Portsmouth-ban a St. Mary's NHS Treatment Centre-ben főként láb és kéz műtéteket végeztem. 2007 és 2010 közt a Kidderminster General NHS Hospital-ban elsősorban térdprotézis, térd artroszkópos, láb rekonstrukciós, valamint kisebb kéz, könyök és váll műtéteket. 2009 és 2011 közt a fő munkám mellett rendszeresen dolgoztam Runcorn-ban, a Cheshire & Merseyside NHS Treatment Centre-ben, ahol műtétjeim legnagyobb arányát szintén térd protézis, arthroszkópos térd és komplex láb rekonstrukciós műtétek tették ki.

2010 februártól 2013 decemberig az angol magán egészségügyben a Droitwich Spa Hospital-ban dolgoztam, mely a BMI privát kórház csoporthoz tartozik. Itt térd-, valamint boka és láb specialistaként tartottak számon.

2013 év végétől kezdtem el ismét rendszeresen Magyarországon dolgozni. Az első 6 hónap során eközben még folyamatosan dolgoztam Portsmouthban, ahol e fél év alatt több száz láb- és kézműtétet végeztem, majd 2014. júniustól végleg hazatérve, már csak itthon folytatom a munkámat. 2 évet a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház Ortopédia Osztályán dolgoztam, illetve pár évet a pécsi Medicover Klinikán, majd Budapesten a Duna Medical Centerben.

2016 óta a Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédia Osztályán részállásban tevékenykedem az állami egészségügyben. Munkám döntő részét azonban a magánegészségügyben végzem, melynek fő helyszíne Pécsett a Da Vinci Magánklinika. Emellett rendszeresen operálok és rendelek Budapesten a TritonLife Duna Magánkórházban, valamint magánrendelésem van Dombóváron is.

Angliában töltött 9 évem meghatározó volt a szakmai fejlődésemben, ezen időszakban alkalmam nyílt a legkorszerűbb műtéti technikák elsajátítására. Módomban állt számos kitűnő, világszínvonalú kurzuson részt vennem, többek közt Oxfordban, Londonban, Manchesterben, Yorkban, Amsterdamban, Genfben, Luzernban, ahol Európa, Amerika és Ausztrália vezető térd, boka és láb specialistáitól volt lehetőségem tanulni. Az angol privát szektorban eltöltött 4 év során pedig sikerült rutint szereznem az állami mellett, az angliai privát kórházi betegellátásban, mely tapasztalatokat a magyarországi magánklinikai tevékenységem során is igyekszem kamatoztatni.

A háromdimenziós térdmodell alapján computeres tervezéssel készülő, betegre szabott egyedi műszerkészlettel történő térdprotézis beültetést már 2010-ben elkezdtem, akkor Angliában is az elsők között. Ennek továbbfejlesztett változatát, illetve a teljesen egyedileg legyártott betegre szabott implantátumokkal történő térdprotézis beültetést jelenleg itthon is végzem.

Az utóbbi években a legtöbb korszerű implantátumokkal történt részleges térdprotézis beültetést én végeztem Magyarországon. Hazánkban elsőként én alkalmaztam az elülső keresztszalag pótláshoz az egyfuratos kétköteges anatómiai rekonstrukciós technikát. Továbbá bizonyos komplex láb-rekonstrukciós műtéteket én végeztem először Magyarországon és vannak műtéti beavatkozások, illetve műtéti technikák amelyeket jelenleg is csak én alkalmazok hazánkban. A kor követelményeinek megfelelően rendszeresen alkalmazom a beteg számára kisebb terhelést és gyorsabb gyógyulást biztosító endoszkópos és minimálisan invazív műtéti eljárásokat, beleértve a Magyarországon csak kevesek által végzett elülső és hátsó boka artroszkópos műtéteket.

Tagja vagyok számos nemzetközi és hazai szakmai társaságnak pl. SICOT (Société Internationale de Chirurgie Orthopédique et de Traumatologie), EFORT (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology), EFAS (European Foot and Ankle Society), MOT (Magyar Ortopéd Társaság), MPLT (Magyar Podiátriai és Lábsebészeti Társaság). Rendelkezem GMC (General Medical Counsil), valamint MOK (Magyar Orvosi Kamara) tagsággal. Továbbá az a megtiszteltés ért, hogy felvettek az Angol Királyi Sebész Társaság (Royal College of Surgeons of England) tagjai közé is.

2014 óta a legnagyobb, magyarországi székhelyű, ortopéd sebészeti implantátumokat és műszereket gyártó, nemrég az innovációért magas állami kitüntetésben részesült, Sanatmetal cég szakmai tanácsadójaként jelentős részt vállaltam hazai gyártású lábsebészeti implantátumok és műszerkészletek fejlesztésében.

A kanadai, Ontario állam-beli McMaster Egyetem felkérésére 2009 óta, rendszeresen, szakmai folyóiratokban megjelent publikációk online értékelésében veszek részt.

Rendszeres előadója vagyok hazai és külföldi konferenciáknak, tanfolyamoknak. Gyakornoki éveim alatt kongresszusi előadásommal három évben is elnyertem a Magyar Ortopéd Társaság "Legjobb előadás" díját, egyszer a Magyar Traumatológus Társaság "3. legjobb előadás" díját. Nemzetközi Világkongresszuson 2006-ban Argentínában a SICOT (Nemzetközi Ortopéd és Traumatológus Társaság) "4. legjobb poszter", majd 2009-ben Thaiföldön a "3. legjobb poszter" díját sikerült elnyernem.

Rendszeren publikálok hazai és külföldi folyóiratokban.